Jednym z najważniejszych elementów sylwestrowego przyjęcia, niezależnie od tego czy urządzane jest w domu, czy w lokalu, jest z pewnością oryginalne menu. Warto kilka dni przed planowaną zabawą sporządzić listę potrzebnych produktów, aby później o niczym nie zapomnieć.

Na sylwestrowe przystawki doskonale będą się nadawały paluszki, chipsy, orzeszki, jarzynowa sałatka, śledzie z cebulką, różne wędliny i suszone kiełbasy, sery pleśniowe, które będą idealnym dodatkiem do wina. Nie można zapomnieć o pieczywie.

Planując całonocną zabawę, warto także pomyśleć o daniach przyrządzanych na ciepło, takich jak pikantne flaczki, czerwony barszcz podawany z krokietami, kurczak w sosie słodko — kwaśnym z sosem chińskim, panierowane udka z kurczaka… Wszystko zależy od naszych preferencji.

Oprócz przekąsek i ciepłych dań trzeba także pomyśleć o słodkich dodatkach, wśród których prym powinno wieźć ciasto (np. sernik, karpatka, biszkopt z galaretką i owocami), truskawki w czekoladzie, galaretka z owocami lub sałatka owocowa. Dobrze pamiętać, aby owe słodkości były raczej lekkostrawne, żeby nadmiernie nie obciążały żołądków gości. Ciekawym pomysłem będą także sałatki śledziowe czy warzywne. W tej roli doskonale sprawdzi się tradycyjna jarzynowa sałatka, kolorowe koreczki zrobione z żółtego sera, kiełbasy, papryki, oliwek czy marynowanych cebulek bądź grzybków, które można podać powbijane w połówki jabłka, dzięki czemu zajmą mało miejsca, a jednocześnie będą efektownie wyglądać.

Potrawy sylwestrowe najlepiej jest przygotować wcześniej, następnie wystarczy je tylko podgrzać i… nie pozostaje już nic innego, jak tylko zachwycić gości wyśmienitą ucztą i zabawą. Oczywiście nie wolno zapomnieć o napojach, które podczas sylwestrowej nocy będą cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się


Zarejestruj się


Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.