Boże Narodzenie i Sylwester nie byłyby tak uroczystymi świętami bez smacznych deserów. Wiele rodzin posiada swoje sekretne przepisy, a każdy kraj wydaje się mieć swoją własną wersję tradycyjnego noworocznego ciasta. Najczęściej spotykanymi przyprawami w tych świątecznych ciastach są cynamon i imbir. Powszechnie dodawane są również owoce i orzechy. Popularnymi ciastami pieczonymi pod koniec roku są pierniki i keksy. Możemy je przygotować zarówno na Święta Bożego Narodzenia jak i na Sylwestra.

Keks

Istnieje wiele różnych rodzajów tradycyjnych keksów wliczając typowy angielski keks, niemiecką struclę czy włoskie Panettone. Keksy mogą zawierać suszone lub kandyzowane owoce, orzechy, imbir, cynamon, miód, gałkę muszkatołową. Ciasto tego rodzaju może być zwarte jak brytyjski keks lub jasne i lekkie jak włoskie Panettone.

Piernik

Piernik to bardzo popularne w Polsce ciasto bożonarodzeniowe, często zwieńczone polewą z cukru pudru, wanilii i mleka. To korzenne ciasto zawiera cynamon, ziele angielskie i imbir. Przygotowuje się je w wielu kształtach. Najczęściej jest to forma chleba lub babki, ale często stosuje się kształty związane ze świętami takie jak choinka, bałwan czy też cukrowa laska. Piernik to ciasto, które nawet po kilku dniach zachowuje aromat i świeżość dlatego warto upiec go na Święta a po kilku dniach wyjąć na stół podczas sylwestrowej domówki.

Polano

Świąteczna kłoda jest tradycyjnym świątecznym ciastem biszkoptowym, które zawinięte jest w taki sposób, aby przypominało kłodę drewna wstawianą według zwyczaju do kominka w krajach anglosaskich w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto to może zostać wypełnione w środku i pokryte z wierzchu dżemem, marcepanem, kremem lub bezą z bitą śmietaną lub kremem. Polano może mieć dowolny smak. Najpopularniejsze z nich to smak waniliowy, czekoladowy, owocowy, kawowy, kokosowy, pistacjowy, migdałowy.

Nietradycyjne ciasta

W wielu rodzinach na Sylwester pieczone są również ciasta nietradycyjne takie jak sernik, ciasta z dynią czy też z żurawiną. Świetnym pomysłem są również ciasta z dekoracjami świątecznymi i zimowymi. Dobrze jest używać białego lukru i wiórków kokosowych, które przypominać będą śnieg. Ciasta kawowe są natomiast idealne na noworoczny poranek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się


Zarejestruj się


Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.