Ciasteczka sylwestrowe - WymarzonySylwester.pl

Maślane ciasteczka sylwestrowe – zrób je sam!

Z uwagi na to, że Sylwester odbywa się zaraz po Bożym Narodzeniu, na imprezowym stole nie powinno zabraknąć ciasteczek. Istnieje bardzo wiele przepisów na ciastka. Poniższy artykuł pomoże w przygotowaniu i udekorowaniu klasycznych ciastek maślanych.

Przygotowanie ciasteczek

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Przez około 2 minuty mieszaj w miseczce masło z margaryną. Dodaj cukier puder i mieszaj przez kolejne 2 minuty. Dodaj jajo, cukier waniliowy i aromat migdałowy i mieszaj do czasu, kiedy masa stanie się lekka i puszysta.

W drugiej miseczce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masę przygotowaną wcześniej i wymieszaj wszystko dokładnie mikserem. Podziel uzyskaną masę na dwie okrągłe części i zawiń w plastikową folię. Włóż do lodówki na około 30 minut.

Po 30 minutach wyjmij oba kawałki ciasta z lodówki i rozwałkuj wałkiem na blacie posypanym mąką na placki o grubości około 0,5 ciastka sylwestrowecm. Wytnij z masy sylwestrowe  kształty np. zegara, butelki szampana, kieliszka, kapelusza, czapeczki czy serpentyny. Następnie połóż je na blachę do pieczenia posmarowaną wcześniej cienką warstwą masła. Blachę z ciastkami włóż do piekarnika na środkowy poziom. Piecz do chwili kiedy krawędzie ciastek uzyskają złoty kolor.

Składniki na ciasteczka

  • 0,5 szklanki zmiękczonego masła
  • 0,5 szklanki margaryny do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego
  • 1 łyżeczka sody

Dekorowanie ciasteczek sylwestrowych

Aby udekorować ciasteczka można wykorzystać lukier. Innym sposobem jest wymieszanie jajka z łyżką wody i wysmarowanie ciasteczek powstałą w ten sposób masą za pomocą pędzelka. Następnie należy posypać ciastka cukrem lub kolorową posypką. Masa jajeczna będzie pełniła rolę kleju i sprawi, że cukier lub posypka nie zsuną z ciasteczek. Jeszcze inną techniką jest zmieszanie żółtka z łyżeczką wody i barwnikiem spożywczym w celu uzyskania masy, którą za pomocą pędzelka będzie można kolorować ciastka.

Autor

@Grażyna

Pracownik w branży turystycznej. Podróżami zajmuje się nie tylko zawodowo, ale również hobbystycznie. Szczególnym zamiłowaniem darzy fotografię podróżniczą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *