Planowanie imprezy sylwestrowej nie jest skomplikowane. Będąc jednak bardziej zapobiegliwym, można znacznie ułatwić sobie to zadanie. Najważniejsze jest, aby jak najwięcej zadań związanych z przygotowaniem kolacji wykonać wcześniej. Dzięki temu w świątecznym dniu przed przyjściem gości pani domu będzie miała więcej czasu dla siebie, a podczas kolacji nie spędzi większości czasu w kuchni.

Przygotuj listę gości i menu sylwestrowe

Co najmniej dwa tygodnie przed Sylwestrem warto zamknąć ostatecznie listę zaproszonych , aby ocenić czy wszyscy goście zmieszczą się przy stole. W tym czasie powinno się również przemyśleć i skomponować świąteczne menu. Najlepiej zaplanować dla każdego gościa od 0,5 kg do 1 kg żywności. Po ustaleniu menu dobrze jest przygotować ponumerowaną w kolejności listę czynności do zrobienia z podziałem na dni.

Na tydzień przed Sylwestrem wskazane jest opróżnienie lodówki ze wszystkich możliwych produktów spożywczych. Najlepiej postarać się, aby większość żywności spożyć, ale jeżeli można coś wyrzucić, to nie można się przy tym wahać. Liczy się bowiem każdy kawałek wolnego miejsca w lodówce.

Wyrusz na większe zakupy

Następnie, około tygodnia przed domówką sylwestrową, należy wybrać się do sklepu spożywczego lub marketu na większe zakupy. Większość produktów spożywczych nie zepsuje się bowiem w ciągu tygodnia.

Skróć czas przygotowywania potraw

Jeśli planujesz pieczenie ciasteczek, dobrym pomysłem jest przygotowanie ciasta z wyprzedzeniem i jego zamrożenie. Podobnie można postąpić w przypadku przygotowania tortu. Wystarczy upieczone elementy tortu zawinąć w folię plastikową i wstawić do zamrażarki. W ten sposób można oszczędzić cenny czas. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest to, że zamrożone torty są łatwiejsze w dekorowaniu.

Warzywa najlepiej obrać i pokroić na dwa dni przed świętem. Marchewki i ziemniaki mogą być przechowywane w zimnej wodzie w lodówce. Inne warzywa takie jak cebula czy seler, powinny pozostać suche. Należy je szczelnie zapakować.

Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę

Na dzień przed imprezą warto przygotować tyle potraw na ile starczy czasu. Wtedy najlepiej przygotować desery i odstawić je do schłodzenia. Można rozpocząć sałatki i sosy, a produkty takie jak świeże owoce postawić na stole.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się


Zarejestruj się


Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.