Łatwe potrawy na Sylwestra – co przygotować na ostatnią chwilę?

Sylwester w domu ze znajomymi czy rodziną – to idealne rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Wystarczy tylko ładne ubranie, bez zbytniej elegancji, małe porządki i…jedzenie dla gości. Gdy wcześniej nie pomyśleliśmy o tym małym szczególe i na dzień przed Sylwestrem nie mamy pojęcia co przygotować, przejrzyjmy kilka pomysłów na małe co nieco.

Tosty z wielu stron świata

Istnieje milion sposobów na przygotowanie tostów. Jednym z nich jest przepis na tosty po włosku: z aromatycznym pesto, pomidorem i mozzarellą. Nałóż pesto na kromkę chleba, dodaj plasterki pomidora i sera mozzarella, przykryj drugą kromką chleba i włóż do piekarnika lub podsmaż na patelni, aż do wypłynięcia sera. Francuskie tosty zrobisz nieco inaczej, bo możesz je podawać zarówno na słodko ( z cukrem lub konfiturą), na słono ( z dodatkiem wędzonej szynki) lub bez niczego. Rozbij jajko na płaskim talerzu, dodaj do niego trochę mleka i przypraw do smaku. Zmieszaj wszystko, aby powstała jednolita, gładka gładką masa. Namocz tosta w masie jajecznej i połóż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Połóż tosty i usmaż na złoty kolor z obu stron.

Amerykańskie naleśniki

Szybkie danie, które na pewno polubią wszyscy goście. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby naleśników. Proporcje składników zależą od ilości osób. Mąkę pomieszajcie z mlekiem i żółtkiem, potem dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia. Osobno ubijcie białko na sztywno ze szczyptą soli, bo łatwiej się wtedy ubija. Dodajcie do pozostałej masy, pomieszajcie dokładnie ale delikatnie trzepaczką. Naleśniki najlepiej smażyć na oliwie, mniej więcej minutę z każdej strony. Jak je podawać? Na słodko z owocami, konfiturami czy syropem klonowym. Wszelkiego rodzaju kremy czekoladowe, lub też rozpuszczona czekolada będą idealne.

Camembert na ciepło

Szybka potrawa idealna na początek imprezy. Potrzeba nam sera Camembert, najlepiej po jednym na osobę. Serek przekrawamy na pół tak by powstały dwa plastry, bądź podajemy w całości. Wkładamy go do folii aluminiowej na 2-3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Możemy przygotować dwie wersje potrawy. W pierwszej użyjemy żurawiny, którą nakładamy na środek ciepłego sera. W drugiej natomiast znajdą się posiekane zielone oliwki i pokrojone na drobne plasterki suszone pomidory. Całość podawać można z białym pieczywem, lub z tradycyjną francuską bagietką.

Apetyczne babeczki

Świetnym pomysłem są babeczki czy muffinki. Przepisów i pomysłów jest mnóstwo, bez wysiłku można zrobić kilka rodzajów tych małych słodkości. Wystarczy przygotować ciasto, które posłuży nam za bazę. Następnie można podzielić je na kilka części i do każdej dodać inne dodatki. Mogą to być: czekolada, kakao, wiśnie, brzoskwinie, rum, kawa, marchewka, orzechy.

babeczki

Po upieczeniu można udekorować je bitą śmietaną, polewą czekoladową, owocami. Gdy ułożymy je obok siebie na talerzach, będą wyglądać efektownie i profesjonalnie. Co do potrzebnego sprzętu: specjalna blacha czy silikonowe foremki bardzo ułatwiają pracę, ale można też upiec babeczki w papierowych papilotkach do pieczenia.

Smażone banany

Innym świetnym produktem do słodkich fantazji są banany. Można usmażyć je w cieście naleśnikowym i podać z bitą śmietaną. Smaczny duet tworzą też banany z czekoladą. Połówki owoców, surowych, usmażonych czy ugotowanych, należy nadziać na patyczki do szaszłyków, zanurzyć w roztopionej czekoladzie (gorzkiej, mlecznej, białej), a następnie posypać orzechami, kolorową posypką, wiórkami, skórką pomarańczową – pomysłów na sylwestrowy deser może być wiele.

banany

Jeśli chcemy wypaść efektownie, możemy przygotować płonące banany. Usmażone owoce wystarczy skropić na patelni czy talerzu rumem i podpalić. Gdy zgasną, od razu podawajmy je z lodami waniliowymi.

Kolorowa sałatka owocowa

Na sylwestrową noc można też przygotować sałatkę owocową. Wystarczy pokroić nasze ulubione owoce, a następnie skropić je białym winem, dodać odrobinę miodu. Do sałatki można dodać też kostki galaretki i całość udekorować bitą śmietaną.

salatka owocowa

Spaghetti na wiele sposobów

spaghetti

Makaron daje tyle możliwości ile jego rodzajów. Najbardziej popularne spaghetti można podać z sosem do wyboru. Oprócz sosu bolońskiego do wyboru mamy sos pieczarkowy, serowy, szpinakowy czy śmietanowy.

Makaron z pesto

pesto

Jeśli nie chce nam się gotować sosu, podajmy makaron z pesto. W sklepach są do kupienia jego dwa rodzaje: z bazylii oraz z suszonych pomidorów. Możemy też łatwo zrobić domowe pesto. Wystarczy bazylia, orzechy pekan (w polskiej wersji włoskie też się nadadzą), ser żółty i mamy własną wersję tego włoskiego specjału.

Włoskie cannelloni

Pole do popisu daje nam też makaron cannelloni. Rurki o średnicy ok. 3 cm można nadziać mięsem mielonym, piersią kurczaka, szpinakiem z fetą, pieczarkami, kapustą i grzybami – wszystkim co uda nam się zmieścić w środku cannelloni. Do tego przygotowujemy sos, np. pomidorowy, zalewamy nim nafaszerowany makaron i zapiekamy w piekarniku. I na 30-40 minut możemy wrócić do gości.

Sałatka makaronowa

Makaron można też podać na zimno w sałatce. Najładniej prezentują się wstążki farfalle. Do tego pieczarki, szynka, groszek, pomidory, trochę żółtego sera i kolejne danie gotowe.

Sałatka warstwowa

salatka warstwowa

A propos sałatek sylwestrowych, domowe przyjęcie nie może się bez nich obyć. Choć wydaje nam się, że jest przy nich dużo pracy, to nieprawda. Wszystko zależy od użytych składników i…mieszania. Świetnym i efektownym pomysłem na sylwestrowy wieczór są sałatki warstwowe. Przygotowuje się je w przezroczystych miskach, układając składniki jedne na drugich, bez mieszania. Istnieją oczywiście dziesiątki przepisów, jednak najlepiej skomponować swój własny zestaw ulubionych produktów. Najważniejsze, żeby były kolorowe, bo takie sałatki wyglądają najładniej.

Sałatka z kuskusem

kuskus

Szybko zrobimy także sałatkę z kuskusa. Kaszę wystarczy zalać gorącą wodą i po kilku minutach jest już miękka. Wystarczy dodać do niej smażoną pierś kurczaka, ananas, żółty ser, kukurydzę i mamy pyszną żółtą sałatkę. Gdy wolimy więcej kolorów, użyjmy papryki, marchewki i ogórków konserwowych. Pomysłów i kombinacji jak zawsze jest wiele. Wystarczy tylko zastanowić się, co najbardziej lubimy, my i nasi goście.

Warto chwilę pomyśleć i poszukać ciekawych rozwiązań. Bo wracając choćby do muffinek, kto powiedział, że muszą być słodkie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *