Nadziewane łupinki ziemniaków

Sylwestrowe przekąski – kilka ciekawych propozycji

Sylwester to jedno z najbardziej uroczystych świąt w roku. Gospodarze przyjęć sylwestrowych jako organizatorzy mają dużą elastyczność w wyborze menu na Sylwestra. Warto zatem pamiętać, aby potrawy serwowane zaproszonym gościom odznaczały się nutą ekstrawagancji i oryginalności, ale jednocześnie także zachwycały smakiem i wyglądem. Podane poniżej propozycje apetycznych przekąsek mogą pełnić rolę przystawek. Ich największą zaletą jest prostota i szybkość wykonania i z tego powodu ucieszą niejedną panią domu.

Kawior

Bardzo popularne na Sylwestra są przystawki z owoców morza. Prawdopodobnie dlatego, że dobrze pasują do szampana i innych powszechnie wypijanych podczas nocy sylwestrowej win (białego i musującego) i drinków. Kawior występuje w kilku odmianach, a najpopularniejsze z nich to czarny kawior z jesiotra, pomarańczowy kawior z łososia oraz kawior ryby o ciekawej nazwie Amia. Najlepiej serwować kawior w misce z krakersami lub w kilku mniejszych pojemniczkach w przypadku posiadania kilku  jego odmian.

Nadziewane łupinki ziemniaków

Choć propozycja ta nie jest tak zdrowa jak kawior, bo zawiera sporo tłuszczu, to jest to danie smaczne, sycące i przede wszystkim banalne w przygotowaniu. Możesz znaleźć gotowe mrożone łupinki ziemniaków, ale domowe będą o wiele lepsze. Przygotowanie skorupek jest niezwykle proste. Należy upiec ziemniaki w skórkach, następnie pokroić je w ćwiartki, wydobyć środki i piec dalej z dodatkiem masła. Można podawać z kwaśną śmietanką, świeżym szczypiorkiem i drobno pokrojonym boczkiem. Usunięte środki ziemniaków można następnie ponownie upiec i zjeść na obiad.

Krakersy w ciekawszej wersji

Zwykłe, słone krakersy można urozmaicić podając je z pasztetem domowej roboty lub posmarowane pastą rybną, którą dostaniemy w każdym sklepie w wielu różnych postaciach.

Kanapki sylwestrowe

Nudne? Niekoniecznie. Kanapki sylwestrowe to świetny pomysł na szybkie i proste danie! Zamiast chleba kup dwie bagietki. Pokrój je na małe kawałki. Przygotuj małe kanapki z białym i żółtym serem, z wędliną, z przygotowaną pastą z groszku bądź z pastą jajeczną. Nie zapomnij o świeżych dodatkach. Dodaj plasterki ogórka, pomidora, liście sałaty, rzodkiew, pieprz i sól lub zioła prowansalskie.

Miniaturowe pizze

To bardzo prosta przystawka podawana na ciepło. Wystarczy kupić mrożone ciasto francuskie lub jeśli mamy czas – wykonać je samemu. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy za pomocą kubka lub szklanki kółka na które nakładamy starty żółty ser, plasterki szynki lub pokrojoną w kawałki usmażoną wcześniej pierś z kurczaka, pokrojone w kostkę zielone oliwki. Można dodać również pomidory, kukurydzę lub cebulę wedle upodobań. Tak przygotowane minipizze wkładamy do piekarnika na 190º C i zapiekamy do rozpuszczenia sera.

Świeże owoce i sery

Świeże owoce i tace z serem są łatwe do przygotowania. Najlepiej wyłożyć owoce takie jak jabłka, winogrona, jagody, ananasy, mango i melony na dużą tacę z dodatkiem bitej śmietany lub sosów owocowych. Przekąskę należy uzupełnić serami. Wykorzystaj różne sery, takie jak cheddar, ser kozi, brie, ser bleu, oscypek.

Sushi

Kolejną popularną przekąską sylwestrową jest sushi. Jest to potrawa smaczna, zdrowa, orzeźwiająca i również pasująca do popularnych napojów alkoholowych. Sushi nie zawsze zawiera surową rybę. Istnieje kilka propozycji sushi z gotowaną rybą lub warzywami. W niektórych sklepach można spotkać tacki z gotowym sushi, ale podczas zakupu warto upewnić się, że jest świeże. Można również samemu przygotować tą potrawę w domu ze składników, które najbardziej się preferuje. Można przygotować specjalny stolik, gdzie goście sami przygotują swoje własne sushi.

Pulpeciki

Dla miłośników mięsa pulpety będą doskonałym wyborem. Te też można kupić mrożone lub w słoikach, ale to nie to samo co zrobione własnoręcznie w domu. Pulpety zazwyczaj przygotowywane są z mielonego mięsa zmieszanego z okruszkami bułki, mlekiem, serem i przyprawami. Klopsiki są bardzo uniwersalną potrawą i mogą być podawane z różnymi sosami, w tym słodko-kwaśnym lub sosem marinara.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *